Alla inlägg under november 2012

Av Jess - 8 november 2012 09:04

Jag blir så förbannad så jag vet inte vad. Har nu suttit och läst min hemkommuns regler (som är lika över hela landet) gällande lss. Dom i gävle måste ju vara allmänt jävla puckade!!!!


Vem omfattas av lagen?

I LSS beskrivs vilka personer som  omfattas av lagen och de delas in i så kallade personkretsar. Det finns tre personkretsar med olika bedömningsgrunder eller kriterier som ska vara uppfyllda för att man ska få stöd enligt LSS:

  1. personer som har utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
  2. personer med stora begåvningsmässiga funktionsnedsättningar som inte går över efter en hjärnskada i vuxen ålder
  3. personer med andra fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande och som finns kvar under lång tid.

Bedömningen av personkrets 1 och 2 görs utifrån den diagnos man har fått.

I personkrets 3 måste funktionsnedsättningen vara så stor att den orsakar betydande svårigheter i det dagliga livet. Det innebär att man inte på egen hand klarar vardagssysslor som att klä på sig, laga mat, förflytta sig, kommunicera med omgivningen, eller andra liknande saker utan behöver hjälp regelbundet under lång tid. Diagnosen, orsaken eller graden av funktionshinder saknar betydelse i bedömning av personkrets

Detta låter ju bra, meeeeen efterlevs inte på nåt sätt, såhär funkar det i min kommun , har man inte ett fysiskt handikapp så får man ingen hjälp det är med basta.

Båda mina döttrar som bor hemma tillhör personkrets 1 och har STORA svårigheter , men lss anser att det är MITT ansvar att sköta allt! Hm ja jo men jag ska ju klara av att jobba med mitt jobb åxå och kanske orka göra annat än att ta hand om barnen.


Tio olika typer av stöd

LSS innehåller tio olika typer av hjälpinsatser. Insatserna är

  • rådgivning och annat personligt stöd
  • personlig assistans
  • ledsagarservice
  • kontaktperson
  • avlösarservice i hemmet
  • korttidsvistelse utanför hemmet
  • korttidstillsyn för ungdomar över tolv år
  • bostad i familjehem eller bostad med särskild service för ungdomar över tolv år som behöver bo utanför föräldrahemmet
  • bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna
  • daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd och hjärnskador som man har fått i vuxen ålder.

Detta gäller tydligen alla men inte om du har nerupsykiskafunktionsnedsättningar för då ska föräldrarna ta allt ansvar.


Personlig assistans

Om man har en funktionsnedsättning ska man själv kunna anställa, eller genom kommunen få, en eller flera personliga assistenter som hjälper till med måltider, förflyttning, personlig hygien, personlig service och daglig gemenskap.

Låter ju åxå bra men då är det ju så att kan du stoppa en sked i munnen, kan du gå och kan du tvätta dig får du INGEN hjälp. Men vad dom INTE tänker på är alla stegen man MÅSTE hjälpa till för att komma till just steget dom anser man ska ha hjälp med.


Anpassat boende för barn och ungdomar

Barn och ungdomar som har så stora behov av hjälp att de inte kan bo hos sina föräldrar har rätt till boende i bostad med särskild service. Det kan till exempel vara gruppboende eller boende i familjehem.


Fina ord som inte efterlevs!


Vem kan söka stöd?

Om man har en funktionsnedsättning och behöver stöd och service enligt LSS måste man själv begära det. Om man är under 15 år eller inte har förmåga att söka själv kan en vårdnadshavare, god man, förmyndare eller förvaltare begära stödet i stället. Man kan också söka stöd genom sitt juridiska ombud.

Vart vänder man sig för att få stöd och service?

Kommunen där man bor har grund- och samordningsansvaret, men det kan variera mellan olika delar av landet. Inom kommunen är det socialnämnden eller motsvarande och dess förvaltning som ansvarar för stödbesluten och stödinsatserna. Vanligtvis har kommunen en eller flera tjänstemän, så kallade LSS-handläggare, som är specialiserade på detta område.

När det gäller personlig assistans delar kommunen och Försäkringskassan på ansvaret. Kommunen har det ekonomiska ansvaret för personlig assistans upp till 20 timmar per vecka. Om man behöver mer än 20 timmar får man assistans genom ett särskilt regelverk i Socialförsäkringsbalken. Man får då assistansersättning och kan själv anställa en eller flera personliga assistenter.

Här får man avslag innan ens dom läst hela ansökan!

Hänsyn tas till hela livssituationen

Kommunen ska göra en helhetsbedömning av vilka behov man har när den beslutar vilket stöd man ska få enligt LSS. Kommunen ska också se till hela livssituationen och göra en sammanvägd bedömning av de sociala, psykologiska och medicinska omständigheterna. Den inställning och de önskemål man själv har ska väga tungt i bedömningen. Besluten ska vara skriftliga så att de kan överklagas.

Tja vad ska man säga, jo det skiter gävlekommun i helt!

Individuell plan ger inflytande

I samband med att stöd enligt LSS blir beviljad ska man erbjudas en så kallad individuell plan. Planen utarbetas hos och skrivs av den ansvariga kommunala myndigheten, som oftast är en äldre- och handikappnämnd eller en socialnämnd. Man kan alltid begära att få en individuell plan.

Syftet med planen är att man själv ska ha inflytande och överblick över de åtgärder som planeras. Den individuella planen ska också underlätta samordningen mellan de som har ansvaret för olika typer av stöd, till exempel Försäkringskassan och hemsjukvården. Själva samordningen är kommunens ansvar.

Planen ska skrivas i samråd mellan den som behöver stöd och de som beslutar om stöd. Den ska innehålla både beslutade och planerade insatser. Även insatser som görs av andra än kommunen eller landstinget ska finnas med.

Den individuella planen ska omprövas minst en gång om året så att det stöd man får verkligen motsvarar de behov man har.

Denna del fungerar ytterst ytterst dåligt.


Jag jobbar som personligassistent när jag jobbar och jag kan lagen och vet rättigheterna men lss har noll kunskap om npf och är inte heller villig att lära sig nåt om det heller. Så väldigt väldigt måna som har npf diagnoser och har RÄTT till lss får ingen hjälp överhuvudetaget, inte i gävle iaf. Jag blir så less varför och kan gävle ha så fruktansvärt dåligt utbildad personal på så viktiga poster? Jag hoppas nu att soc ger lss en jävla känga och jag kan lova att lss kommer att anmälas när allt gått igenom. Jag tänker inte låta dom förstöra fler liv!!!

Av Jess - 8 november 2012 07:35

Ja idag kommer jag inte att få liv i Nanna , hon la sig tydligen runt 4 i morse*suck* Jaja vad ska man göra?Hur vet jag att hon inte sov då? Jo jag har nåt som heter netflix och hon hade tittat på nåt vilket registreras på fb då jag har det ihopkopplat. Vet inte hur jag ska göra, jag kan inte vara vaken dygnet runt för att ha koll på tjejerna. Nä nu packa ihop Lilltrollet som ska till skolan och jag ska gå med vovven för att sen dricka lite kaffe hos mamsen. Ha en bra dag alla.

Av Jess - 7 november 2012 18:30

Ja så kändes det verkligen när jag och barnen var hem till maken för att gratta honom. Det berodde inte på honom utan hans pappa och tanten. Jag sa hej och försökte föra en konversation men det var som om jag inte fanns, inget svar på mitt hej eller ens en antydan på att dom hörde vad jag sa. Jag har nog aldrig kännt mig så värdelös sen händelsen i somras. Att jag inte varit poppis hos makens fars fru vet jag men jag har aldrig kännt att hans pappa tyckt illa om mig men nu vet jag. Blev riktigt lessen så jag kunde inte vara kvar utan gick hem, visade inget utan bara sa hejdå och gick. Jaja så mycket värd är jag i deras ögon men då vet jag ju det. Så numer är dom inte välkommna hit när barnen fyller utan får vackert fira barnen hos maken, finns ingen anledning varför jag ska släppa in människor i mitt hem som inte vill ha med mig att göra. Jag kommer heller ALDRIG att vistas under samma tak som dom igen, vet att fler känner som dom och det får dom känna men dom kan väl iaf tala om så jag slipper träffa dem för det blir bara konstigt och jobbigt.Nej nu göra lite mat så får jag se när Lilltrollet kommer hem från sin pappa.

Av Jess - 7 november 2012 13:00

Jag rastade mammas och pappas hundar en snabbis sen gick jag hem och hämtade Litha å så gick vi till skogs. Gick till våran plats och där busade vi lite sen satt jag mig och bara njöt. I morgon ska jag ta ryggsäcken med och i den ska det packas nåt varmt att dricka (inte kaffe) nåt att äta (lunch ute) vatten till vovven och godis. Sen nåt att sitta på blev liiite kallt om rumpan och så penna och block.. Hade kunnat sitta där halva dagen men hade ju inget med mig , men i morgon då blir jag kvar. Var ute drygt en timme och av den timmen promenerade och klättrade vi iaf 35 min. Lite bilder av vår stund.


                            Om ni tittar på den sista bilden kanske ni ser att det faktiskt är is på vattnet. Vovven ligger nu och trynar sött efter vår prommis..

Av Jess - 7 november 2012 10:37

Ja jag är riktigt barnsligt lycklig just nu, fick med posten en inbjudan till attentions 5års jubileum här i gävle och Måns Lööv ska föreläsa. Den mannen har gjort så oerhört mycke för mina barn och för hela familjen. Han har gett mig redskap mm att lyckas något sånär. Utan Måns har jag inte orkat med det jag gjort och han har med all sannolikhet sett till att jag är kvar på denna jord. Den mannen är värd allt och lite till. Märks det att jag är glad?? Jag nästan dansar omkring..skrattar.

Av Jess - 7 november 2012 06:55

Treo och kaffe, det låter väl som en bra frukost? Nä knappast men så ser min morgon ut. Skallen dundrar pga täppta bihålor. Lilltrollet var vaken när jag kom in och skulle väcka henne, hon hade vaknat halv sex. Hon har ju bett om melatonin nu sen hon kom hem igen och även om hon inte somnar före 23 så somnar hon låååååångt före hon brukar. Den flickan sover inte så många timmar, tror nästan det är ärftligt*S* Själv har jag sovit ca 3 timmar men legat kvar och tittat på film tills klockan blev sex. Idag fyller min älskade man år så jag och barnen ska dit och fira honom. Han blir gammal den mannen*S* hela 43år, själv har jag låååånt till 40 ( viskar tyst 1,5 år iaf). Har idag pratat med samresor som Nanna brukar åka med till skolan, hon är ju nu sjukskriven terminen ut och behöver då ingen taxi. Så nu är det avklarat. Idag ska jag promenera en del men först ska jag få upp Nanna och setill att hon får i sig medicinerna och sen att hon följer med på en liten prommis.  Känner mig faktiskt som en lat person, vet att det inte är så , men känner så eftersom jag nu fallit och måste ta mig upp ytterligare en gång. Känslan att inte orka, för viljan finns det är orken som tryter. Förvirringen om vad och när saker ska göras är jobbig, jag har ju för det mesta allt rinnande som en bäcke men nu så tror jag att jag närmast kan kalla det grushög. Det är tvärnit och jag får sjukt nog skriva lapp på kvällen för att komma ihåg stegen jag gör med Lilltrollet liksom med Nanna, det är urdrygt.Mitt minne var uselt innan men nu är det ännu sämre, sen det där om att be om hjälp är SVÅRT!!! jag vill ju själv men kan eller jag förmår inte just nu. Jag vill inte att andra ska försaka sina liv även om det är för ett tag bara, jag vet hur dyrbar tid är. Nån frågade mig om jag blivit "sjuk" som förra gången , nej jag är inte i avgrunden men väl på golvet. Så sjuk som jag blev då tillåter jag mig inte att bli igen, så sjuk önkar jag inte ens min värsta fiende (om jag nu hade nån)att bli. Vill klargöra att jag inte på nåt sätt är depprimerad eller har ångest eller nåt sånt, jag är bara totalt utbränd.Att bara ånga på och tappa bort sig själv totalt är inget jag rekomenderar, skulle man och jag vet att många många är i och kommer träffa väggen, stanna tvärt skit i alla måsten, gör bara dom livsnödvändiga, jo jag vet tvätten växer , damråttorna har frittspelrum mm. Men inget av det där försvinner, be om hjälp ( jag försöker faktiskt) . Prata med nån som VET hur det är, för även om många säger att dom förstår så känner man att det gör dom inte alls, vet att dom försöker men man känner på vibbarna att dom tycker att det är drygt att lyssna, vem kan klandra dom? ingen, men som sagt prata med nån som vet hur det känns och vad det innebär att vara utbränd. Nej nu kan jag ju inte sitta här och babbla måste packa matlåda och så för Lilltrollet ska till skolan.Va rädd om er där ute, stanna upp tänk efter.

Av Jess - 6 november 2012 17:57

Japp så är det ju nu. Jag vet inte hur länge men vet att det blir ett tag framöver iaf. Mitt liv går inte ihop just nu åt nåt håll och att få till saker och ting funkar inte heller. Så steg 1 är att försöka lära mig sova vilket min kropp har svårt att fatta, dock så har jag sovit en stund på dan när jag låg på spikmattan. Men mitt mål är att kunna sova 7 timmar iaf en vacker dag. Sen det som orsakat detta är alla dessa strider om hjälp till mina barn, för som det är nu så jobbar jag både heltid (innan sjuksrivningen) natt plus att jag jobbar heltid hemma med barnen. Det var nån som sa att jag kanske borde dra ner på annat, jaha som vadå? Och vem ska isof göra det då? Nej ni som tror att ni vet men inte lever ett liv med dessa funktionsnedsättningar omkring er har faktiskt inte den blekaste om hur det är. Precis som att jag inte har den blekaste om hur det är att leva ert liv.  Och till er som nu tänker att men hallå jobba dagtid då. Nääää det går inte, 1 jag har inte råd, 2 vem ska hjälpa mina barn? 3 vem ska ta hand om min hund, 4 vem ska hjälpa MIG? med att få egentid då?(försöker ta 1 timme medans Lilltrollet är i skolan)Så natt är det ända alternativet för att få ett liv, dock så måste jag som sagt lära mig att sova vilket jag inte gjort på många år och det har blivit sämre och sämre år för år men nu är det stopp jag SKA lära mig sova mer. Nä nu kaffe och sköta min lilla farm på fb.

Av Jess - 6 november 2012 14:42

Idag har jag inte gjort mycke, mockat lådor,dammsugit och promenerat. Ska göra middag sen fortsätta göra inget, jag har tur att min mamma kommer och tar mina sysslor angående barnen. Jag har bommull i skallen och att få till planering är JÄVLIGT svårt kan jag tala om. Har fått lånat en sån där massagedyna till stol/fotölj som jag använt och faktiskt lyckades jag somna en stund på spikmattan på dan. Å va intressant va, nä men jag skriver iaf. Ha en bra dag alla

Presentation


Jag är en mamma till 4 döttrar. Jag är gift med min livs kärlek. Jag älskar djur och brinner för allt inom psykiatri. Jag tycker om att träna och att äta sunt. April 2014 gjorde jag en GBP som förändrade mitt liv, eller rättare sagt räddade mitt liv.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards