Alla inlägg under oktober 2012

Av Jess - 28 oktober 2012 19:43

Ja det blir natt 4 inatt med jobb sen är jag ledig 1 natt för att sedan göra 4 till men sen så är jag långledig. Idag var det ju formel1 och det missar jag INTE, så jag kom isäng halv två och sov till kvart i sex nu ikväll. Skönt skönt. Har inte gjort många knop alls, tvättat en maskin (måste liksom tvätta varje gång jag byter kläder då jag inte har alltför mycket av den varan) gjort middag och fixat med katterna ( mockat och fyllt på mat och vatten)  Är i valet och kvalet om jag ska ta med datorn eller ej, ska ju förbi affären som ligger vid mitt jobb innan jag åker hem i morgon, tänkte passa på att handla då så jag slipper när jag kommer hem, har slut på laktosfria produkter nämligen och icas egna märke är billigt. När jag kommer hem i morgon så ska jag ha upp Nanna för vi ska ta promenaden innan jag går och sover en stund, Nanna själv vill ha lite längre sträcka nu och självklart ställer jag upp, vi behöver båda röra på oss. Ska dock till maken en sväng i morgonkväll och titta på film. Nä nu göra ett ryck sen åka till jobbet. Ha en bra kväll alla

Av Jess - 28 oktober 2012 08:42

Ja inatt ställdes ju klockan tillbaka en timme och natruligtvis jobbade jag som alltid. Natten har gått bra och jag avverkade 3 filmer allt som allt. Den första hette ghost of mars och var fruktansvärt dålig, den andra hette the gate och var väl hyffsad för att vara gjord på den tiden*S* den tredje hetteThe devil's rejects och var sådär. Sen har jag tyvär fått inse att det finns falska människor fortfarande i min bekantskap. Trodde jag uteslutit alla men ack så fel jag hade. Jag blir frutkansvärt arg när folk tror dom är mer värd än andra, det är såhär att ALLA är lika mycket värda. Har man en annan inställning har man problem, sen att man inte tycker om alla är en helt annan sak. Så jag kan ju lova att behandlar man mig på det viset så blir jag iskall gentemot den som har den synen. Jag vidhåller att man blir behandlad som man behandlar andra!!! Nej nu ska jag dricka kaffe och dona lite sen blir det formel1, sen ska jag sooova. En liten bild på mitt nyfärgade hår kommer här ( det blev inte så rött som jag trodde tyvär)

  Busschauffören när jag skulle åka hem frågade om han fick ta på mitt hår.hahahaha i solljuset blir det tydligen väldigt lysande och skiftar massor i rosa*S*

Av Jess - 27 oktober 2012 17:03

Lördag och många är ledig men inte jag. Dock så gör det inte så mycket att jag jobbar för jag trivs rätt bra på mitt jobb. Där hinner jag med sånt jag inte annars hinner med, låter kanske konstigt men så är det. Idag så var jag iväg och handlade hem lite godis och så bestämde jag mig för att nu lär laktosen bort. Jag sväller som en tok och får ont i magen och blir bosatt på toa. Det är inte värt det längre, det må bli dyrare men jag måste vara ego och täka på mitt mående. Sov väl sådär, låg och vred och vände mig och vaknade stup i ett så efter 4 timmar gav jag upp. Jag lät Nanna sova eftersom det är helg , men jag gav henne medicinen innan jag lade mig. Sen har jag dammsugit, skurat kattlådor, torkat golv, tvättat och så gjorde jag en potatis/kycklinggratäng, den var jättegod. Ska snart ta en dusch senare ska jag förbi maken en stund innan jag ska åka och jobba. Får se om och vad det blir för film inatt då, netflix är det bästa som hänt på länge för min del. Helt klart värt 79kr i månaden dock har man en månad gratis först för att prova om man gillar det. Ingen bindningstid eller nå krav, så skönt. Lite kaffe nu när man ätit mat sen studs in i duschen. Ha en bra lördagskväll alla..

Av Jess - 27 oktober 2012 07:47

Att ge och ta är tydligen himla svårt bland en del av mina kollegor. Ta det kan dom men att ge är tydligen jävligt svårt. Tex, jag är alltid tidig och dessa är då jävligt snabb att dra iväg, men att göra lika för mig är tydligen omöjligt. Så jag ska banne mig komma så sent jag kan utan att för den delen komma försent. Kanske är det fånigt men jag är så trött på att aldrig få igen min snällhet. Jag är trött och har ont i skallen, märks det? Klart det gör. Nu ska jag packa ihop å snart ta mig hem.

Av Jess - 26 oktober 2012 16:41

Alltså jag åker buss minst 4 dagar i veckan, alltid samma tid. I morse när jag skulle hem från jobbet så kom för det första  den första bussen jag ska åka med toksent och jag fann en sittplats, det visade sig vara en fälla. För efter 2 hållplatser var bussen så knökfull med folk och 4 barn vagnar så jag kunde inte ta mig av däär jag skulle av, så in till stan för att där byta till bussen hem som åxå var TOKSEN, jag slutar åtta kom hem kvart i tio, blääää. Sov 2,5 timme och sen blev det en prommis med vovven och möte. Har gjort en helg skinka och så gjorde jag hemgjort potatismos, köttfärsbiffar till middag, mums. Maken kom förbi och hämtade Lilltrollets saker. Sen så har mina 2 äldsta döttrar tagit ett sött kort som jag bara måste visa er.

 

Visst är dom väl söta? Kaninen är Ninna och katten ärSuss. Jag vill åxå ha en sån*S*

Nä lite kaffe och sen sooooova, eller försöka iaf sen jobba.

Av Jess - 26 oktober 2012 00:36

Alltså jag är ganska smal i min musiksmak och jag är väl medveten om det. Jag förkastar inte andra för att dom lyssnar på en viss typ eller på all typ av musik. Dock kan jag ha även om dom är få dagar där jag inte lyssnar på metal, då blir det istället typ enigma, Enya eller Oliver Shanti. Dock älskar jag att dansa, men gillar inte så ofta musiken men vad gör det. Kommer aldrig glömma förra året var jag ut med en arbetskollega och han hade fördomen att en urhårdrockare kan väl inte dansa, ack vad han bedrog sig*hahahahha* Han blev paff och jag bara skrattade, dock blev jag åxå paff för han kunde verkligen dansa och det var avslappnat. Killar har en tendens att bli lite stela när man dansa på dansgolvet. När jag jobbar så har jag tur för min "kund" (låter så fult men det heter så när man är personligassisten) lyssnar på musik och ofta bra men han lyssnar även på musik som får mig att få bryt*S* Han lyssnar på en ljudnivå som passar mig, alltså högt , väldans högt*flinar* Utan musik skulle jag gå under, med musiken får jag utlopp för mina känslor. Alla människor måste ha en pysventil annars går man till slut under. När jag är ute och går med hunden har jag ofta volbeat på högsta volym på, man ökar automatiskt takten, har även ofta Amonamarth i lurarna åxå. Jag kan rensa skallen totalt med musikens hjälp. Har en önskan jag skulle vilja få förverkligad och det är att gå på en dimmu borgir konsert. Har sett dom live i kilafors och jag avgudar deras musik. Jag hoppas att en dag kunna få se dom live igen!!! Sen har jag en till önskan jag vill förverkliga och det är att åka till wacken, det är en dröm !!!! Sen så har jag ju för ett tag sedan bestämt mig för att sy egna kläder då det som finns i butik inte passar varken smakmässigt eller min plånbok. Ska be mamma om att få låna hennes symaskin när jag blir långledig så jag kan börja, dock skulle jag behöva nån som kan hjälpa mig sy min vinterkappa då jag tycker det verkar väldans krångligt. Vet exakt hur den ska se ut men som sagt den är nog lite krångligare än att sy kjolar och tröjor. Just nu går jag runt på en långkjol, en kort vinterstickad kjol, 3 tröjor och 5 par strumpbyxor. Är så tacksam över kängorna maken köpte till mig. Ikväll när jag åkte till jobbet använde jag min luvsjal och jag måste sett himla kul ut då folk glodde, men jag frös inte och jag tyckte att det såg bra ut iaf! Ska ta en bild sen så får ni se vad ni tycker !!!

Av Jess - 25 oktober 2012 23:45

Kom och tänka på ett möte jag var på förra veckan där personerna som medverkade undrade hur jag orkar hålla ihop. Det är ju såhär att jag vet inge annat, jag vet inte hur det är att ha barn utan funtionsnedsättning. Det har liksom alltid varit såhär, för mig är det inget konstigt. Jag däremot kan inte förstå hur andra anser att det är så OTROLIGT att jag orkar. Visst tar det på krafterna att göra allt men jag lider inte,visst kan jag ibland bli lite sotis på andra som kan göra saker jag inte kan , MEN jag skulle ALDRIG byta mitt liv mot ett sk "normalt" liv. Fy vad tråkigt att bara göra som andra. Ja nu drog jag alla över en kant jag vet, å ja jag vet att man inte gör så. Lilltrollet idag hade en ganska bra morgon. Nanna hade VÄLDIGT svårt att komma upp, men skam den som ger sig, fick tillslut upp henne efter mycke tjat och en del skäll. Måste ju vara på henne som en igel för att vi ska fortsatt kunna göra dom tre stegen vi satt upp, dvs medicin, promenad och måltider. Var idag och storhandlade, fick tag i nästan allt. Lilltrollet var kvar hemma medans Nanna,Ninna och Suss var med och handlade, naturligvis var maken åxå med. Vi fuskade med middagen och vi åt från subway, smaskigt smaskigt. Idag blev det bara en långprommis men det får duga, hann göra alla kvällsbestyren plus få Lilltrollet i säng innan jag åkte till jobbet. I morgon så ska hon till maken och vara där 1 vecka, jag jobbar ju nu 8 nätter på 9 dygn så vi har gjort som så att när jag jobbar så är hon mest hos maken, det är bara 2 pass som hon är hos mig när jag jobbar. Mina underbara föräldrar hjälper mig, mamma kommer och får upp Lilltrollet  och ser till att hon får i sig nåt och får i sig medicinen. Nanna tjatar jag upp när jag kommer hem och ger henne medicinen innan jag själv går och lägger mig för att sova. Nej nog om detta nu ska jag glo på nätet och jobba. Ha en bra natt.

Av Jess - 25 oktober 2012 11:41

När vi träffar andra människor bedömer vi dem. Bara genom att se dem kan vi gissa hur gamla de är och vilka de är. Genom att se deras miner och höra hur rösten låter kan vi snabbt avgöra om de är glada, arga eller sorgsna och bemöta dem på lämpligt sätt.
Alla har inte denna naturliga förmåga. Personer med Aspergers syndrom har svårt att avläsa de signaler som är självklara för de flesta av oss och har därför svårt att samspela och kommunicera med andra.

Aspergers syndrom är en form av autism, ett tillstånd som påverkar hur en person kommunicerar med och förhåller sig till andra.
Aspergers syndrom utmärks av svårigheter med socialt samspel (sociala relationer) och kommunikation samt bristande eller annorlunda fantasi och fixering vid begränsade intressen.

Personer med Aspergers syndrom talar oftast obehindrat även om de ibland kan uttrycka sig formellt och uppstyltat, med ibland avvikande språkanvändning. Vanligen är de genomsnittligt eller till och med högt begåvade men deras begåvning är ofta mycket ojämn. Eftersom Aspergers syndrom delar många av de kännetecken som utmärker autism kommer Aspergers syndrom och autistiskt syndrom att våren 2013 sorteras under ett gemensamt syndrom kallat autismspektrum.

Svårigheter med socialt samspel

Till skillnad mot en person med "klassisk" autism som ofta ter sig tillbakadragen och ointresserad av omvärlden, vill och försöker många människor med Aspergers syndrom vara sociala och ha kontakt med omvärlden. De har dock svårt att förstå icke-verbala signaler som ansiktsuttryck, kroppsspråk och/eller gester vilket gör det svårt för dem att utveckla och upprätthålla fungerande sociala relationer.

Svårigheter med kommunikation

Personer med Aspergers syndrom kan tala flytande men de kanske inte noterar reaktionerna hos lyssnaren; de kan prata på i all oändlighet utan hänsyn till vad den andre är intresserad av eller förstår. I sin iver att vara sanningsenliga kan de förefalla okänsliga för lyssnarens känslor.

Trots god språklig förmåga kan personer med Aspergers syndrom låta som om de föreläser eller läser högt när de talar. De missuppfattar ofta både skämt, ordvändningar och metaforer som kan te sig svårbegripliga på grund av att de tolkas ordagrant. Ett uttryck som "kasta ett öga på henne", kan låta skrämmande eller obegripligt. Därför bör man tänka på att uttrycka sig kortfattat och konkret när man talar med personer med Aspergers syndrom.

Föreställningsförmåga

Personer med Aspergers syndrom är ofta enastående skickliga på att lära in faktabetonade kunskaper. De har betydligt svårare att förstå sig på sådant som kräver att man förstår hur andra tänker och upplever saker, det vill säga att ta andras perspektiv. Detta gör att det exempelvis är svårt för en person att uppfatta det väsentliga i en text, trots att han kanske kan återge så gott som hela texten ur minnet.

Specialintressen

Personer med Aspergers syndrom utvecklar ofta ett intensivt intresse för en hobby eller ett samlande, som kan bli helt uppslukande. Intresset inbegriper ofta att ordna eller minnas fakta om ett speciellt ämne, till exempel tidtabeller, resultatlistor med mera.

Rutinbundenhet

Förändringar upplevs ofta som mycket störande, ibland ohanterliga för personer med Aspergers syndrom. Yngre barn kan tvinga på andra sina rutiner, som att insistera på att alltid gå exakt samma väg. I skolan kan de till exempel bli orimligt upprörda av en oväntad schemaändring. En sådan kan utlösa raseriutbrott, som kan te sig oförklarliga för omgivningen. Vuxna personer med Aspergers syndrom som arbetar på fasta tider kan bli mycket oroliga av en oförutsedd händelse, som en trafikstockning eller tågförsening. De föredrar ofta en inrutad vardag utan överraskningar. Förändringar kräver för det mesta grundliga förberedelser för att lyckas.

Ovanstående är de viktigaste kännetecknen på Aspergers syndrom, men eftersom varje människa är unik kommer dessa drag att variera mycket och vissa kommer att framträda mer än andra. Vilka drag som dominerar varierar även med ålder.

Andra vanliga svårigheter

Vissa svårigheter tillhör idag inte diagnoskriterierna för Aspergers syndrom men är så allmänna och orsakar så stora bekymmer att de bör nämnas i en beskrivning av Aspergers syndrom. Det är framför allt avvikande perception när det gäller en eller flera sinnesfunktioner, till exempel extrem ljudkänslighet, överkänslighet för lukt, smak, beröring, vilket leder till problem med vad man kan äta, ha på sig etc. Även omogen, ofta klumpig, motorik är vanligt. Det kan innebära att det bland annat är besvärligt att skriva för hand och hantera bestick liksom att idrotta, särskilt lagsporter.

Orsaker till Aspergers syndrom

Orsakerna till Aspergers syndrom är inte helt klarlagda. Man har beräknat att ca 2-4 av 1000 personer har Aspergers syndrom ( 0,2-0,4 %). De flesta som fått diagnosen är pojkar, men andelen upptäckta flickor ökar. Ärftliga faktorer är sannolikt orsaken i flertalet fall. Det är klarlagt att Aspergers syndrom inte beror på känslomässig påverkan eller olämplig uppfostran utan har biologisk grund.

Andra närliggande diagnoser

Det är få personer som endast har Aspergers syndrom. Det är mycket vanligt att man uppfyller kriterierna för flera diagnoser: adhd, Tourettes syndrom, depression, tvångssyndrom med flera.

Finns det "botemedel"?

Aspergers syndrom är en genomgripande utvecklingsavvikelse som påverkar hur hjärnan behandlar information och det finns inget "botemedel" för det; barn med Aspergers syndrom blir vuxna med Aspergers syndrom. Genom lämplig utbildning, undervisning och stöd kan däremot mycket göras för att underlätta. Med lämpliga metoder kan personer med Aspergers syndrom lära sig bemästra basfärdigheter som krävs i vardagen. Det gäller allt ifrån hur man kommunicerar med andra till hur och varför man sköter sin personliga hygien. Inlärning av dessa färdigheter tar ofta lång tid.

Betydelsen av en tidig diagnos

Eftersom beteendet hos personer med Aspergers syndrom inte är så markant avvikande som hos dem med klassisk autism kan det dröja innan de får diagnos. Ofta sker det först när de går på mellanstadiet i skolan eller till och med senare. Det innebär dels att deras specifika behov inte blir tillgodosedda i hemmet och/eller i förskola respektive skola och dels att föräldrar kan komma att klandra sig själva eller sitt barn för dess avvikande och svårförståeliga beteende. Tidig diagnos och förståelse kan också förebygga onödiga psykiska problem. Vardagslivets många intryck och krav medför lätt att personer med Aspergers syndrom blir mycket stressade. Detta leder många gånger till humörexplosioner eller kraftig trötthet.

Hur vardagen kan se ut idag och längre fram

Idag finns få speciella stödinsatser för barn och ungdomar med Aspergers syndrom. De flesta går i vanlig grundskola, med eller utan assistentstöd. Vissa går i specialklasser för barn med autism eller Aspergers syndrom eller andra små undervisningsgrupper. Eftersom deras funktionsnedsättning inte syns blir de lätt föremål för retsamhet och mobbning i skolan och på arbetsplatsen.

Med ökande ålder och mognad inser många att de är annorlunda och kan känna sig ensamma, nedstämda eller deprimerade. Personer med Aspergers syndrom har ofta en önskan om att ha vänner och vara sociala och kan lida av tillkortakommanden på detta område. Specialintressen kan för vissa bli en väg till både sociala kontakter och arbete/sysselsättning.

Personer med Aspergers syndrom kan, utöver specialkompetens, tillföra en hel del på arbetsplatser. De är ofta punktliga, plikttrogna och lojala. Information till arbetsledare och arbetskamrater om svårigheter och särskilda behov är dock avgörande för framgång.

Presentation


Jag är en mamma till 4 döttrar. Jag är gift med min livs kärlek. Jag älskar djur och brinner för allt inom psykiatri. Jag tycker om att träna och att äta sunt. April 2014 gjorde jag en GBP som förändrade mitt liv, eller rättare sagt räddade mitt liv.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards