Alla inlägg den 24 september 2012

Av Jess - 24 september 2012 23:31

Flickor med ADHD

En större vetenskaplig forskningsstudie gällande flickor med ADHD har genomförts i USA, ledd av Dr. Joseph Biederman vid Harvard Medical School. I studien jämfördes två grupper med flickor mellan 6 och 18 år. Den första gruppen bestod av 140 flickor, alla med diagnosen ADHD. Kontrollgruppen bestod av 122 flickor från samma åldersgrupp och bakgrund men utan ADHD-diagnos. Flickorna jämfördes med varandra på en rad områden i ett försöka att se om det finns specifika problem som är relaterade till flickor med ADHD.

Resultaten visade att i gruppen flickor med diagnos hade 59 % symtom på både uppmärksamhetsstörning och hyperaktivitet/impulsivitet. 27 % av flickorna hade övervägande symtom på uppmärksamhetsstörning och endast 7 % hade ADHD med övervägande symtom på hyperaktivitet. Flickorna med ADHD hade, jämfört med kontrollgruppen, även fler tilläggsdiagnoser. Diagnoser som t.ex uppförandestörning, trotssyndrom, ticssyndrom och enures (sängvätning eller oförmåga att hålla tätt under dagen), känslomässig störning och ångest var vanligare. 45 % av flickorna med ADHD hade minst en tilläggsdiagnos.

Graden av ångest och andra humörrelaterade svårigheter hos flickorna med ADHD var relativt lika de man tidigare funnit hos pojkar. Man kunde i undersökningen inte finna några bevis för att flickor med ADHD skulle ha känslomässiga problem oftare än pojkar. Däremot kunde man se indikationer på att flickor med ADHD hade en större benägenhet för olika former av missbruk än vad man tidigare har funnit hos pojkar. Det är oklart om det beror på att flickorna har försökt "själv-medicinera" eller om det är stressrelaterat.

När det gäller intellektuella förmågor och prestationer i tester så låg flickorna med ADHD obefintligt lägre än flickorna utan diagnos. Trots det var det vanligare att flickorna med ADHD hade inlärningssvårigheter, hade fått gå om en klass eller gick i specialklass. Flickornas svårigheter behöver tidigt identifieras så att de prestationsmässigt får möjlighet att nå upp till sin egna intellektuella kapacitet i skolan.

Föräldrarna till flickorna med ADHD beskrev sina familjeliv som mer splittrat och osammanhängande. De rapporterad också ett större antal konflikter med sina döttrar jämfört med kontrollgruppen.

ILSKA2.WMF (2710 bytes)

ADHD hos flickor är ett lika allvarligt tillstånd som hos pojkar. I de flesta avseenden stämmer resultaten överens med det man tidigare vetat om pojkar. Majoriteten av symtom på ADHD – impulsivitet, hyperaktivitet och svårigheter med uppmärksamheten – ser ungefär lika ut hos både pojkar och flickor. Av de små skillnader man fann i undersökningen var att flickor inte så ofta får tilläggsdiagnoserna trotssyndrom eller uppförandestörning som pojkarna, samt flickornas eventuellt större benägenhet för missbruk.

Graden av ångest och känslomässiga störningar var ungefär lika mellan flickor och pojkar med ADHD. Ett skäl till att flickor oftare diagnostiseras för ångest och depression, trots att det inte finns vetenskapligt stöd för att de skulle ha dessa svårigheter i högre omfattning, kan bero på att flickor i mindre grad är hyperaktiva och störande i sitt beteende.

Det finns också andra studier som har visat att läkare är mer benägna att ställa diagnosen ADHD på pojkar än på flickor, även i de fall flickornas symtom är jämförbara med pojkarnas.

Flickor lider av ADHD i tysthet – och får också i vissa fall betala ett pris för att de inte bli diagnostiserade. Flickornas situation måste uppmärksammas mera eftersom deras problem är minst lika stora, trots att de inte har samma utåtagerande beteende. Det finns inga skäl till att flickor skall stå utan hjälp. Mer forskningsinsatser behövs också på behandlingsområdet eftersom även behandlingen är anpassad efter pojkars behov!


Hämtat från neuronätet

Av Jess - 24 september 2012 17:07

Idag har det varit mycke, jag bestämde mig för att inte stressa, det innebär iofs att jag inte hinner sova innan jobbet men det är en prioritering jag valt att göra. Det medför att jag hinner det jag ska utan att stressa och då blir jag heller inte så trött. Har varit på bup med Lilltrollet och det gick bra, vi åkte buss dit och tillbaka. Dock fick Lilltrollet gå hem själv från busshållsplatsen för jag var tvungen att direkt ta bussen tillbaka till stan för att sedan åka till jobbet på personalmöte. Från måndag börjar jag jobba heltid natt så 2 tuffa veckor men sen har jag då även 2 lättare veckor. Jag har själv valt i stort sett mitt schema.Schemat är inte ulimat men det bästa som går att få till med denna typ av schema som vi har. Nanna har inte varit vaken länge hon klev tydligen upp kl 16, tja va ska man göra. Lilltrollet sitter och tittar på nån av dom tecknade kanalerna och jag ska svälja sista tuggan av maten och ta en kopp kaffe innan jag ska snabla och torka golven. Sen blir lite kvällsbestyr innan jag ska gå med vovven innan jobbet.

Av Jess - 24 september 2012 08:18

Så är det måndag igen då. Lilltrollet funkade rätt bra i morse, vägrade dock äta och jag glömde naturligtvis smörja hennes ringormsutslag. Men dom är nästan borta så jag får smörja när hon kommer hem. Nanna får jag inte upp så hon ligger där hon ligger. Försöker få tag i vetrinären då Puma mår sämre och nyser som bara den. Sitter och funderar på framtida hund, en sak vet jag och det blir inten vovve som måste ha pälsvård, alltså ingen trimhund på nåt sätt, klippa klor och bada ja det är ok*S* Nejdå , jag vet nästan till 100% vilken ras det blir, det står mellan 2 stycken så jag ska plugga på och kolla runt. Är ju inte i det närmsta jag ska skaffa vovve för Litha funkar nåt år till den lilla primadonnan.Nu lite mer kaffe och tittande. Ha en kanondag alla

Presentation


Jag är en mamma till 4 döttrar. Jag är gift med min livs kärlek. Jag älskar djur och brinner för allt inom psykiatri. Jag tycker om att träna och att äta sunt. April 2014 gjorde jag en GBP som förändrade mitt liv, eller rättare sagt räddade mitt liv.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards