Alla inlägg den 15 september 2015

Av Jess - 15 september 2015 17:17

Nu kommer en årstid då många kan känna sig nedstämd och ibland kan det leda till depression. Det går att lindra/motverka mycket själv om man är medveten om problemet, dock ser tyvärr inte alla när det är dags att be om hjälp. Det finns något som kallas årstidsbunden depression (SAD) och det är ganska vanligt förekommande och ofta med milda symtom, men man bör vara observant så att det inte blir för djupa dykningar, det kan givetvis vara svårt att se själv men man har kanske anhöriga eller vänner som kan påpeka att man ser att någon är nedstämd och man ska inte vara rädd för att vara ärlig. Det är bättre att vara ärlig än att dölja sanningen med en lögn.  Om man bryr sig om en person så ska man om man ser att något är fel säga det, visst kan det kännas lite jobbigt och det finns risk för att man får ett grinigt och surt svar men att tiga när man ser att något är fel är oansvarigt och fegt. Om vi var mer respektfulla och accepterande så skulle det inte vara så svårt att öppna munnen och ge hjälp/stöd. Dock ska man om man hjälper andra även se till att man inte själv går under för att man inte hinner återhämta sig. Jag vet vad jag pratar om i både i att bli deprimerad och att nästan gå under för att jag ställt upp mer än jag till slut klarade av. Jag har lärt mig (det betyder inte att jag aldrig kommer hamna i nedåtspiral någon mer gång, sådant vet man aldrig) att dels säga ifrån men även lärt mig att lyssna på mina egna signaler. Det är så viktigt att man tar hand om sig själv annars kan man inte hjälpa varken sig själv eller någon annan. En pekpinne jag vill ge er som läser är: Säg ALDRIG till någon som är nedstämd att ta sig i kragen eller att de ska rycka upp sig.  Det är till att slå under bältet och kan ge oerhört stora konsekvenser. Visst ska man med försiktighet pusha någon som inte förmår sig att göra något men man måste förstå att det tar väldigt på krafterna att bara göra en sak.  Sen att vara en god lyssnare och bollplank kan räcka för att ta sig ur en nedstämdhet, inte på stört men ibland hjälper det och medicin är oftast inte behövligt men kan ibland vara ett komplement. Varför kom jag in på detta nu? Jo för att jag ser runt mig att nu är det höst och det märks tydligt på stämningen hos många.  Samt att jag själv blir påmind om hur det var när jag för många år sedan slogs till botten, jag mådde piss och fick ett väldigt dåligt bemötande och dålig hjälp. Men till slut fick jag hjälp av en underbar kvinna som gav mig verktyg samt att min kusin fanns där och hjälpte mig. Maken fanns också där och gjorde vad han kunde. Jag passar mig noga och lyssnar till mina signaler samt att jag idag har verktyg och kunskap om hur jag ska göra. Vad vill jag med detta inlägg? Jo, ser du eller märker att någon inte mår bra säg det, var en vän och var ärlig samt visa att du finns där. Det är så viktigt att få känna att man inte ska behöva skämmas för att man mår dåligt. Alla kan känna sig nerstämd då och då det är inget konstigt.

Av Jess - 15 september 2015 07:09

God morgon!

Måndagen rann iväg utan att det blev något skrivet här, jag hade helt enkelt inte energi kvar för att blogga. Var väldigt flitig med skolarbete igår men har en hel del kvar att göra. Finns ju hur mycket som helst att skriva när det gäller psykiatri. Sen är frågan vad är det lärarna vill ha, jag hoppas och tror att jag fått det rätt men det visar sig. Det är svårt att inte blanda in sina egna erfarenheter i vissa delar av arbetet men jag gör så gott jag kan och som det ser ut i mina ögon så har jag klarat det, dock i reflektionerna kommer jag nog att använda mig av mina erfarenheter. Det är intressant hur mycket det kretsar runt schizofreni, visst är det viktigt men psykiatri består av så mycket mer än det. Den mesta forskningen kretsar kring den diagnosen och dem som har den, kanske dags att börja se över de andra områdena och åkommorna inom psykiatrin lite mer. Sen så är det väldigt liten forskning om/på kvinnor och flickor med psykisk ohälsa, där behövs det verkligen mer forskning. Många lagar behöver reformeras och anpassas, många av lagarna är det tyvärr för stor tolknings frihet på vilket i sig kan leda att det drabbar den som är i behov av hjälp. En lag jag verkligen tycker att man ska se över är LSS, det kan inte vara rätt att få tolka lagar hur som helst och hur olika som helst. Sen har vi även LVU , LVM mm som behöver en översyn. Ja jag skulle kunna rabbla mycket mer men det tänker jag inte göra. Straxt ska jag väcka Diddi och göra klart här hemma innan jag ska sätta mig med mitt skolarbete. Jag hoppas att alla får en bra dag och att ni är rädda om varandra. 

Dagens tips, fråga hur någon mår och mena det ni frågar. Kanske ni i den stunden hjälper någon som inte mår så bra genom att just bry er.

Presentation


Jag är en mamma till 4 döttrar. Jag är gift med min livs kärlek. Jag älskar djur och brinner för allt inom psykiatri. Jag tycker om att träna och att äta sunt. April 2014 gjorde jag en GBP som förändrade mitt liv, eller rättare sagt räddade mitt liv.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards